Ana içeriğe atla

DasDas'tan Joseph K.



İçinden çıkılmaz döngü


Franz Kafka’nın Dava’sının  21.yüzyıl uyarlaması olan Joseph K. İngiliz yazar Tom Basden tarafından kaleme alınmış, Türkçe’ye de İlksen Başarır tarafından çevrilmiş. Oyunda Joseph K. karakterini Mert Fırat canlandırıyor diğer oyuncular ise Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın. Mert Fırat dışındaki diğer üç oyuncu dış görüntülerinde ve ses tonlarında sadece birkaç değişiklik yaparak birçok farklı karaktere muazzam bir şekilde bürünüyor.

Joseph K. bir bankada üst düzey yöneticidir.  Otuzuncu yaş gününün olduğu zaman evinde sporunu yaparken ve sipariş ettiği pizzasını beklerken iki kişi gelir ve Bay K.'ya tutuklu olduğunu söyler. Bay K. ilk başlarda panik halinde ve şaşkın bir şekilde durumu anlamaya çalışır hatta sonraları kamera şakası olduğunu düşünür ancak durum düşündüğü kadar basit olmayan bir döngüye sokar onu. Artık sebebini bilmediği bir girdabın içindedir. Bay K. daha sonra birçok kapıyı çalar ancak karşılaştığı bütün karakterler absürttür, hiçbir şekilde şikayette bulunamaz ve sürekli dalgaya alınır. İşte bu noktada insana gereken değerin verilmediğini anlıyoruz. Kendi davasını bile savunmada kendi düşüncelerini, kendi kişisel özelliklerini dile getiremiyor Bay K.

Oyunda Bay K. sürekli belirli güçler tarafından labirentin içinde sıkışmış durumda. Dava açıldığından beri telefonuna el koyuluyor, pasaportu iptal oluyor, iki kişi tarafından takip ediliyor, musluklarının yeri bile değişiyor soğuktan sıcak, sıcaktan soğuk akıyor duvara sıkışmış durumda Bay K. 
Oyun kara mizah yüklü... Güldürüyor ancak güldürürken ben neye gülüyorum diye insan kendi içinde bir düşünceye çıkıyor. Oradan oraya savrulmuş ve gittiği kapıların dalgacı bir şekilde yüzüne kapanan Bay K. iktidar, yasa ve devlet üçgeninin kurbanı olmuş durumda.

DasDas; seyirciyi birebir içine alan ve oyuna, oyuncuya daha yakın olmamızı sağlayan bir sahne…

DasDas İstanbul Anadolu Yakası, Watergarden Ataşehir'e kazandırılan büyük bir nimet. İçerisinde tiyatronun yanında müzik, mutfak ve atölye de var. Sanatseverlere http://dasdas.com.tr/  adresinden etkinliklere bir bakın derim. Ayrıca tiyatro sahnesinin en çok beğendiğim tarafı sahnenin ortada ve seyircilerin sahne etrafında oturuyor oluşu. Bu Kadıköy Moda Sahnesi’nde de böyleydi ilk olarak orada bir oyun izlemiştim ve bu sahne etrafında adeta büyülenmiştim hatta keşke bir çok yerde de aynı düzen olsa demiştim. Seyirciyi birebir içine alan ve oyuncuya, oyuna daha yakın olmamızı sağlayan bir sahne ... Oyunda çok fazla dekor yok yerde iç içe geçmiş bir yuvarlak görüyoruz bu da bize aslında Joseph K’nın içinde bulunduğu durumu açıkça ifade ediyor. “İçinden çıkılmaz döngü, labirent, sistem...” 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İKSV Kültür Sanat Kart Sahibi Gençler İle Fazıl Say Konseri

İKSV’nin düzenlediği etkinliklere gençlerin doyasıya gidebilmeleri için verilen ‘’Kültür Sanat Kart’’ sahibi gençler ile Fazıl Say konserinin hemen öncesinde buluştuk.  Daha sonra 15 Haziran tarihinde, 45.İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen konserin yolunu tuttuk. Kültür Sanat Kart, İKSV’nin düzenlediği festivallere, eğitim hayatını sürdüren üniversite öğrencilerinin gidebilmeleri için, 250 lira yüklenmiş olarak verilen ve çekiliş sonucunda 1000 öğrenciye ulaştırılan karttır.  Şimdi gelin o gün, Fazıl Say konserini seçen, konser öncesi İKSV ekibi ve Yekta Kopan ile kültür-sanattan, hayattan konuşmak için buluştuğumuz şanslı kart sahipleri gençleri daha yakından tanıyalım. İstanbul’a 2 yıl önce Van Erciş’ten üniversite eğitimi için gelen Rojda Zörer , İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe okuyor. Ailesi aslen Ardahanlı olan Emre Ağdemir , İstanbul Sultangazi’de ailesiyle birlikte yaşıyor. İstanbul Tıp Fakültesi

Senaryonun Üstadı Robert McKee İstanbul’daydı.

Bu yıl 10-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, Hollywood’un teorisyeni olarak bilinen Robert McKee’yi ağırladı. İstanbul Medya Akademisi ve Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği’nin düzenlediği 4. Boğaziçi Film Festivali’ne, 16-18 Kasım tarihleri arası senaristlerin el kitabı olarak bilinen “Story” kitabının yazarı Robert McKee konuk oldu. McKee, 3 gün boyunca Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “GENRE Seminar/ Tür Semineri”nde ilk gün “Tv/Dizi”, ikinci gün “Aksiyon/Gerilim” ve son gün “Komedi” başlıkları adı altında konuştu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri olarak bizler de Robert McKee’nin “Tür Semineri”ndeydik. İlk oturumu 16 Kasım’da gerçekleşen seminerde McKee, “Tv/Dizi” başlığı kapsamında dizilerin altı türü, çatışma düzeyleri, dizi varyasyonları, karakter örgüleri, karakter tasarımı gibi teorik kavramlardan bahsetti. Daha sonra seminere, dünyaca ünlü “Breaking Bad”, “24” gibi dizilerin üzerinden analizl