Ana içeriğe atla

Festivalden 7 film…



Bu yıl İKSV tarafından 6-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 37. İstanbul Film Festivali’nde 9 sinema salonunda 200’e yakın film gösterildi. Her biri farklı ülkelerden olan izlediğim 7 filmi sizler için derledim. Bu filmleri 'festivalde kaçırdım' diye üzülmeyin vizyonda yakaladığınızda izleyin.

Hasret: Festivalin “Dünya Festivalleri” bölümünden olan İsrailli yönetmen Savi Gabizon’un filmi Longing; yıllar sonra bir oğlu olduğunu öğrenen babanın, oğlunun hayatını öğrenmeye yönelik verdiği mücadelesini anlatıyor. Filmin üçüncü dakikasında bir sürpriz patlıyor ve hikâye bambaşka bir yöne, meraka, pişmanlığa doğru gidiyor. Dramatik bir hikayeyi mizahi dokunuşuyla süsleyen yönetmen Gabizon, film izlerken hep hüzünlenmemizi, hem de neşelenmemizi sağlıyor. İki farklı duyguda izlediğimiz film Gabizon’un sözleriyle “ebeveynlik kurumunu masaya yatıran son derece hüzünlü bir komedi.”

Parsel 35: Festivalde “Ntv Belgesel Kuşağı” seçkisinden olan Carre35  belgeseli bir ailedeki bütün sırları gün ışığına çıkarıyor. Fransız yönetmen Eric Caravaca kendi yaşadığı hikâyesini anlattığı ve oynadığı filmde, kendisi doğmadan önce 3 yaşında ölen, ailede kimsenin sözünü etmediği kardeşinin gizemini çözmeye çalışıyor.  

Karanlıklar Vadisi: “Genç Ustalar” bölümünden Norveçli yönetmen Jonas Matzow Gullbrandsen’in filmi Valleyof Shadows filminde diyalogdan çok görüntüler ve müzikler ön planda… Filmin çocuk karakteri Aslak, annesiyle bir kasabada yaşıyordur ve çocuk civardan bazı hayvanların esrarengiz bir şekilde öldürüldüğünü görür. Bir gün köpeğini kaybeden Aslak onu bulmaya heyecanlı bir şekilde yola koyulur ve bizi müthiş görüntülere, gerilim dolu anlara sürükler.

Cocote: Festivalin “Uluslarası Yarışma” bölümünde yer alan ve festivalden Jüri Özel Ödülü ile dönen Cocote, Dominik Cumhuriyeti’nden yönetmen Nelson Carlo de los Santos Arias’ın filmi… Zengin bir ailede bahçıvan olarak çalışan Alberto, babasının ölümünden sonra yasını tutmak için doğduğu yere doğru yola koyulur. Alberto’yu gittiğinde çok farklı görenek, adet, inançlar beklemektedir. Karşılaştığı görüntüler karşısında şaşkınlık geçiren karakterden öldürülen babasının intikamını alması da beklenir fakat sınıf çatışmaları, farklı inançlar, ahlaki yozlaşma diz boyudur. Katolik inancına göre ölünün arkasından 9 gün ağıt yakılır ve film yakılan ağıtlarla, görsel diliyle ve başarılı amatör oyuncularıyla son bulur.

Kelebekler: “Ulusal Yarışma” seçkisinden Tolga Karaçelik yönetimindeki Kelebekler filmine Onat Kutlar anısına Jüri Özel Ödülü ve oyuncusu Tolga Tekin’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü verildi. Anneleri öldükten sonra köylerinde farklı şehirlere dağılan üç kardeşin, babalarının aramasıyla birleşimini anlatan film yeri gelince hüzünlendiriyor yeri gelince de kahkahalara boğan cinsten bir film. Sundance Film Festivali’nde yüzümüzü güldüren yönetmen Karaçelik’ten babaları ve birbirleri hakkında bir şeyler buldukça kendilerini daha iyi tanıyan Kenan (Bartu Küçükçağlayan), Suzan (Tuğçe Altuğ) ve Mazhar’ın (Tolga Tekin) hikayesi…

Manuel: “Genç Ustalar”dan İtalyan yönetmen Dario Albertini filmi Manuel, esirgeme kurumunda yetişen ve 18 yaşına bastığı için artık özgür olan bir gencin hikayesi… Genç, yetimhaneden çıktıktan sonra hapiste yatan annesinin cezasını ev hapsine döndürmek için uğraşır. Uğraşır fakat özgürlüğünü tam eline almışken evde annesine bakmakla yükümlü olarak özgürlüğü daha mı çok elinden alınır? Gençliğin verdiği umursamaz rahatlığın Manuel’in hayatında yeri yoktur. Büyümenin zorlukları ve gerçek dünyayı göğüsleme…

Bikini Moon: “Çiçek İstemez” bölümünden ABD’li yönetmen Milcho Manchevski filmi Bikini Moon’da bir belgesel ekibi evsiz, işsiz, zihinsel problemleri olan eski kadın askeri belgesel filmlerine adeta alet ederler. Kamusal alan kavramının yitirildiği, özel alanın gün yüzüne çıktığı, sinoptik açıdan sürekli gözlemlenmemize atıflarda bulunan bir film. Belgeselin film çekilirken en dışından bir kamera daha bakıyor ve bu film halini alıyor bu yüzden çekimler aslında belgeselcinin gözünden, kamerasından olduğu için hareketli, karışık hatta bazı yerlerde telefon kamerasıyla. Belgeselin kurmacalığına, kurmacanın belgeliğine ait deneysel bir film…




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İKSV Kültür Sanat Kart Sahibi Gençler İle Fazıl Say Konseri

İKSV’nin düzenlediği etkinliklere gençlerin doyasıya gidebilmeleri için verilen ‘’Kültür Sanat Kart’’ sahibi gençler ile Fazıl Say konserinin hemen öncesinde buluştuk.  Daha sonra 15 Haziran tarihinde, 45.İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen konserin yolunu tuttuk. Kültür Sanat Kart, İKSV’nin düzenlediği festivallere, eğitim hayatını sürdüren üniversite öğrencilerinin gidebilmeleri için, 250 lira yüklenmiş olarak verilen ve çekiliş sonucunda 1000 öğrenciye ulaştırılan karttır.  Şimdi gelin o gün, Fazıl Say konserini seçen, konser öncesi İKSV ekibi ve Yekta Kopan ile kültür-sanattan, hayattan konuşmak için buluştuğumuz şanslı kart sahipleri gençleri daha yakından tanıyalım. İstanbul’a 2 yıl önce Van Erciş’ten üniversite eğitimi için gelen Rojda Zörer , İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe okuyor. Ailesi aslen Ardahanlı olan Emre Ağdemir , İstanbul Sultangazi’de ailesiyle birlikte yaşıyor. İstanbul Tıp ...

Sakıp Sabancı Müzesi’nde günü dondurup geçmişe yolculuk

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Kalıcı Koleksiyon sergilerinden “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu” sergisi görülmeye ve üzerinde düşünülmeye değer. “Bir kuruluşun başarısı ve kalıcılığı yalnızca ekonomik değerlerle değil, aynı zamanda sanat, kültür ve eğitim  alanlarına sağladığı katkıyla ölçülebilir” diyen Sakıp Sabancı, başta ünlü hattatların güzel yazı örnekleri ve Kuran-ı Kerim nüshaları olmak üzere, sanatlı el yazma kitaplar koleksiyonu yapmaya Sultan II. Mahmud’un yazmış olduğu bir levhayı satın alarak başladı.  Koleksiyon 1980’lerde daha çok zenginleşince Sabancı ve ailesi koleksiyonu güçlendirmek ve müze oluşturmak için adımlar attı. İstanbul’un Emirgan ilçesinde bulunan Atlı Köşk, 1998’de müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Ailesi tarafından Sabancı Üniversitesi’nin kullanımına tahsis edildi ve 2002’de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi adıyla ziyarete açıldı. 1951 yılında alınan bu köşkte 1966’ya kadar Hacı Ömer Sabancı ve ailesi yaşadı. Hacı Ömer S...

Mustang

Bu kızlar kurban değil, onlar birer kahraman… Deniz Gamze Ergüven’in ilk uzun metrajlı filmi Mustang, Türkiye’deki kadınların, özellikle genç kızların yaşadığı baskıları ele alıyor. Fransız-Alman-Türk ortak yapımı olan film, annesini ve babasını kaybettikten sonra amcaları ve babaanneleriyle Kastamonu’da yaşayan beş kız kardeşin, tek bir olayla hayatlarının nasıl değiştiğini anlatıyor. Filmde, özgürlükleri için savaşan Mustang kızlarının hayatları masalsı bir şekilde beyaz perdeye yansıtılıyor. Filmin başrollerinde   Güneş   Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep   Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş ve Ayberk Pekcan yer alıyor. Filmin yönetmeni ve senaristi ise, Deniz Gamze Ergüven. Her şey beş kız kardeşin okul çıkışı denizde erkek arkadaşlarıyla oynadıkları masum bir oyunla başlıyor. Bu oyun kasaba halkı tarafından edepsizlik olarak yorumlanıyor ve beş kız kardeşin hayatı bu noktadan sonra, onları bir an önce evlendirmeyi hedefleyen tut...