Ana içeriğe atla

Caz ve Fazlası



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 26 Haziran- 17 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 25. İstanbul Caz Festivali 27 mekânda, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. 25. yaşını kutlayan İstanbul Caz Festivali bu yıl da, cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında birbirinden farklı projeler ile buluşturacak. 



Biliyoruz ki bu zengin programdan seçim yapmak çok zor o yüzden festival öncesinde programdan birkaç değerli ismi sizler için derledik. İstanbul Caz Festivali bu yıl, Robert Glasper’ın Taylor McFerrin, Derrick Hodge, Christian Scott ve Terrace Martin ile birlikte hayata geçirdiği yeni projesi R+R=Now’u hem tutkulu bir vokal hem de şarkı sözü yazarı ve şair olarak müzikseverin aklında silinmeyen bir yer edinen Benjamin Clementine’ı, Grammy ödülü sahibi olmasının yanı sıra, günümüzün en şiirsel ve dinamik caz vokallerinden Kurt Elling’i ve aynı gecede sahneyi paylaşacağı Chicago cazını modernize eden en başarılı müzisyenlerden Marquis Hill gibi müziğin yıldız isimlerini ağırlayacak. Bu isimlerin yanı sıra, BadBadNotGood, Zara McFarlane, Adam Baldych, Helge Lien Trio ve Tore Brunborg, Terrace Martin gibi caz, güncel müzik ve dünya müziğinin farklı sesleri de ağırlanacak.


TEATRAL DENEYİM İÇİN
Şarkı sözü yazarı, şair, piyanist İngiliz genç sanatçı Benjamin Clementine, 5 Temmuz Perşembe akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde zarif duruşu ve şiirselliğiyle izleyicilerine unutulmaz bir konser gecesi yaşatacak. Metroda müziğini yaparken keşfedilen isim, ilk kez 2013 yılında Jools Hollan’ın sahnesinde çıkardığı single parçası Cornestone ile kendini dünyaya tanıttı. Sanatçı, yaptığı iş birlikleri ile de adından söz ettirdi. Nick Drake’in kült şarkısı River Man’i yorumlayan isim daha sonra kendisi gibi şair-şarkıcı olan sanatçıların çoğuyla bu isimlerden Charles Aznavour ile You’ve Got To Learn şarkısını kaydetti. 2015 yılında Mercury Ödüllü sanatçı eşsiz stili ve müziğinin yanındaki edebi kişiliğiyle de görülmeye değer.


ENERJİK İSİMLER
Caz, hip hop, elektronik müzik yapan enerjik, yenilikçi grup BadBadNotGood 7 Temmuz Cumartesi akşamı KüçükÇiftlik Bahçe’de sahne alacak. Grubun öncesinde konserin açılışını İngiliz cazının büyük keşiflerinden olan isim Zara McFarlane yapacak. McFarlane, ilk albümü “Until Tomorrow” ile MOBO Ödülleri’nde Best Act kategorisinde aday gösterildi. McFarlane’in hemen sonrasında ise modern caza adımlar atan enerjik grup BadBadNotGood sahne alacak. Grup, Kendrick Lamar’la işbirlikleriyle, Black Panther’ın orijinal film müzikleriyle ve hip hop cover’larula dikkat çekiyor. Saksofon, davul, klavye ve bas gitar dörtlüsünün akıllarda yer edecek bir müzik şöleninin kapılarını aralayacağı BadBadNotGood performansı izleyicilere yıldızlar altında unutamayacakları bir gece yaşatacak.


YENİLİKÇİ GRUP
Caza yenilikçi bakış açışıyla dinleyen herkesi büyüleyen piyano virtüözü Robert Glasper’ın enerjisi hep yüksek olan çağdaş, sıcak ritimlerle örülü projesi R+R=Now (Reflect+Respond=NOW) festivalin öne çıkan bir başka etkinliği olacak. Projeye ismini verirken Glasper, efsane soul sanatçısı Nina Simone’dan etkilenmiş. R+R=Now grubunun caz, neo soul etrafında gezen tınılarını en büyük ilham kaynağı Miles Davis’in caza ruhunu katan piyano virtüözü Robert Glasper. Üç Grammy Ödüllü olan isim yeni grubu R+R=Now ile hip hop ve R&B’ye caz aşılamaya devam ediyor. Grup; multi-enstrümantalist Taylor McFerrin, bas gitarist Derrick Hodge, caz trompetçisi Christian Scott ve Kendrick Lamar’ın zirveyi yakalayan parçalarının arkasındaki isim Terrace Martin’i buluşturuyor. İstanbul’da ilk defa sahne alacak grubu 6 Temmuz Cuma akşamı Uniq Açık Hava Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.


GÜÇLÜ VE KESİNLİKLE ÇOK YOĞUN
Güçlü, yoğun, enerjik cazın önemli virtüözlerinden Adam Baldych, Helge Lien Trio ve Tore Brunborg ile 4 Temmuz Çarşamba akşamı Sultan Park Swissotel the Bosphorus’da… Adam Baldych’e sahne arkadaşlığı yapacak Norveçli caz piyanisti ve besteci Helge Lien’in müziği Bill Evans’ın melodik çizgilerle örülü piyano stili, Keith Jarrett’ın hikâyeler ören keşifçiliği ve Brad Mehldau’nun incelikli anlatımının eşsiz bir harmanı olarak kendine hayran bırakıyor. Çağdaşı ve geleceği yakalarken, çocukluğunun folk ezgilerini de müziğine katan ismin yanında gecenin üçüncü kahramanı, Norveç caz sahnesinin bir başka yıldızı besteci ve saksofoncu Tore Brunborg. Bu etkileyici üçlü geçtiğimiz yıl birlikte yayınladıkları “Brothers” albümünden parçalarla, Sultan Park’ın kendine has atmosferinde, bir yaz akşamında bir araya gelecek.

30 YILLIK TECRÜBE
Yumuşak, melankolik, samimi müzik yapan ABD’li piyanist Fred Hersch, 11 Temmuz Çarşamba akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde… Otuz yılı aşkın süredir hayatımızda olan, 40’a yakın albümlü sanatçı, festivalin unutulmaz gecelerinden birini yaşatmak için bizleri bekliyor.

KARİZMATİK DÖRTLÜ
Duygusal, samimi Avrupa cazının en karizmatik dörtlülerinden Parisien-Peirani-Schaerer-Wollny kendi sınırlarını ve enstrümanlarının sınırlarını zorlamayı seven grup İsveçli vokal Andreas Schaerer, Alman piyanist Michael Wollny, Fransuz akordiyoncu Vincent Peirani ve Framsız saksafoncu Emilie Parisien’den oluşuyor. “Out of Land” albümüyle taçlanan proje gruplarının doğası gereği tekrarına belki bir daha rastlanmayacak bu birlikteliği kaçırmamak için 12 Temmuz akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde yerinizi ayırtabilirsiniz.

FARKLI BİRLİKTELİK
Cazın romantik vokallerinden Kurt Elling, 6 Temmuz Cuma Uniq Hall sahnesinde… Grammy ödüllü sanatçı günümüzün şiirsel, dinamik caz vokallerinden… Marquis Hill’in trompeti eşliğinde karşımıza çıkacak isim sesiyle yükseklerde gezinmeyi seviyor. 2014’ten bu yana kariyerine New York’ta devam eden Hill, Marcus Miller ve Joe Lovano gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı. Festival gecesi bu ikilinin birlikteliği ise merak konusu…

CAZI DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN
Caz festivaline doğru gerçekleştirilen panellerden dördüncü ve son panelde İstanbul caz sahnesinin yeni nesil müzisyenleri eleştirmenlere sorulacak. Panel Orhan Tekelioğlu’nun moderatörlüğünde 8 Haziran saat 19.00’da Kaset Mitanni’de irdelenecek. Konuşmacılar arasında ülkemizin en önemli ve yenilikçi müzisyenlerinden Okay Temiz, Salon İKSV yöneticilerinden Deniz Kuzuoğlu Kabak & Lin plak şirketinden Onur Çelikkol ve geçen yılın Genç Caz kazananlarından müzisyen Bidar Kalender olacak. Panelin ardından gece, hip-hop ve soul'u cazla harmanlayan genç ve dinamik grup JmH feat. Bidar Kalender ile devam edecek.

GÜNCEL MÜZİK BULUŞMASI
Temellerini Türkiye’nin kültürel değerlerini daha geniş bir çerçevede tanıtmak kültürlerarası diyaloğu arttırmaktan alan ve güncel müziği odağa alan proje, “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”nın ikincisi 27-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluğun konseriyle gerçekleştirilecek. Daha geniş kitlelere yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının ulaşmasını sağlamak amacıyla SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen projede Türkiye’nin güncel müzik sahnesi tanıtılacak. Bu yıl “Vitrin” kapsamında Festival’deki çeşitli sahnelerde müzikseverlerle buluşacak isimler arasında, klasik perdesiz gitarın mucidi ve üstadı Erkan Oğur ve dörtlüsü, piyanistliği ve etkileyici vokaliyle de tanınan Selen Gülün, caz piyanisti, besteci, aranjör ve yapımcı Çağrı Sertel, besteleri dünyanın saygın orkestraları tarafından sahneye konan, Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından Ediz Hafızoğlu, bestelerinde, cazın yanı sıra funk, R&B, rock ve etnik unsurları birleştiren Ercüment Gül ve Lara Di Lara ile Levni’nin yepyeni projesi Alike Places de bulunuyor. Ayrıca Gece Gezmesi kapsamında Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Taner Öngür & 43.55, Islandman, Focan & Bıyıkoğlu Organic Expeditions, Nilipek ve Melike Şahin gibi bağımsız sahnenin yeni ve başarılı isimleri de Vitrin kapsamında İstanbul’un farklı mekanlarında müzikseverlerle buluşacak. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İKSV Kültür Sanat Kart Sahibi Gençler İle Fazıl Say Konseri

İKSV’nin düzenlediği etkinliklere gençlerin doyasıya gidebilmeleri için verilen ‘’Kültür Sanat Kart’’ sahibi gençler ile Fazıl Say konserinin hemen öncesinde buluştuk.  Daha sonra 15 Haziran tarihinde, 45.İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen konserin yolunu tuttuk. Kültür Sanat Kart, İKSV’nin düzenlediği festivallere, eğitim hayatını sürdüren üniversite öğrencilerinin gidebilmeleri için, 250 lira yüklenmiş olarak verilen ve çekiliş sonucunda 1000 öğrenciye ulaştırılan karttır.  Şimdi gelin o gün, Fazıl Say konserini seçen, konser öncesi İKSV ekibi ve Yekta Kopan ile kültür-sanattan, hayattan konuşmak için buluştuğumuz şanslı kart sahipleri gençleri daha yakından tanıyalım. İstanbul’a 2 yıl önce Van Erciş’ten üniversite eğitimi için gelen Rojda Zörer , İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe okuyor. Ailesi aslen Ardahanlı olan Emre Ağdemir , İstanbul Sultangazi’de ailesiyle birlikte yaşıyor. İstanbul Tıp Fakültesi

DasDas'tan Joseph K.

İçinden çıkılmaz döngü Franz Kafka’nın Dava’sının  21.yüzyıl uyarlaması olan Joseph K. İngiliz yazar Tom Basden tarafından kaleme alınmış, Türkçe’ye de İlksen Başarır tarafından çevrilmiş. Oyunda Joseph K. karakterini Mert Fırat canlandırıyor diğer oyuncular ise  Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın . Mert Fırat dışındaki diğer üç oyuncu dış görüntülerinde ve ses tonlarında sadece birkaç değişiklik yaparak birçok farklı karaktere muazzam bir şekilde bürünüyor. Joseph K. bir bankada üst düzey yöneticidir.  Otuzuncu yaş gününün olduğu zaman evinde sporunu yaparken ve sipariş ettiği pizzasını beklerken iki kişi gelir ve Bay K.'ya tutuklu olduğunu söyler. Bay K. ilk başlarda panik halinde ve şaşkın bir şekilde durumu anlamaya çalışır hatta sonraları kamera şakası olduğunu düşünür ancak durum düşündüğü kadar basit olmayan bir döngüye sokar onu. Artık sebebini bilmediği bir girdabın içindedir. Bay K. daha sonra birçok kapıyı çalar ancak karşılaştığı bütün karakterler abs

Senaryonun Üstadı Robert McKee İstanbul’daydı.

Bu yıl 10-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, Hollywood’un teorisyeni olarak bilinen Robert McKee’yi ağırladı. İstanbul Medya Akademisi ve Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği’nin düzenlediği 4. Boğaziçi Film Festivali’ne, 16-18 Kasım tarihleri arası senaristlerin el kitabı olarak bilinen “Story” kitabının yazarı Robert McKee konuk oldu. McKee, 3 gün boyunca Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “GENRE Seminar/ Tür Semineri”nde ilk gün “Tv/Dizi”, ikinci gün “Aksiyon/Gerilim” ve son gün “Komedi” başlıkları adı altında konuştu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri olarak bizler de Robert McKee’nin “Tür Semineri”ndeydik. İlk oturumu 16 Kasım’da gerçekleşen seminerde McKee, “Tv/Dizi” başlığı kapsamında dizilerin altı türü, çatışma düzeyleri, dizi varyasyonları, karakter örgüleri, karakter tasarımı gibi teorik kavramlardan bahsetti. Daha sonra seminere, dünyaca ünlü “Breaking Bad”, “24” gibi dizilerin üzerinden analizl